Tiernapöljät: Perinteinen Joulunäytelmä tai Jouluinen Perinnenäytelmä


Olemme vuosien varrella saaneet useita tiedusteluja koskien perinteistä 'Tiernapöljät' -mysteerinäytelmää. Vaikka näytelmää on esitetty jo pitkään, on esityksen käsikirjoitus säilynyt esittäjiensä tarkkaan varjelemana salaisuutena. Erilaisia muistinvaraisesti taltioituja 'käsikirjoituksia' on liikkeellä useita, mutta ne ovat usein värittyneet kirjoittajansa asenteiden mukaisiksi. WAR Enterprises julkaisee nyt ensimmäisenä käsikirjoituksen sanasta sanaan alkuperäisessä muodossaan - sylttytehdas itse on sen meille toimittanut.

erotin


T-kirjain iernapöljät, toiselta nimeltään Tähtijuopot, on ollut tunnettu jo vuosia. Vertavuotavat veteraanit, jotka olivat muutaman lisäkolikon tarpeessa kuvitellessaan alkoholismista toipumista mitattavan taloudellisilla seikoilla, panivat pystyyn näytelmän, johon kuului lauluja, vuorosanoja ja erikoisasuja. Tätä näytelmää esittäen he sitten kulkivat kokouksesta toiseen, pyytäen lopussa 'vapaaehtoista tukea'. Näytelmän alkujuuret ovat keskiaikaisessa mysteerinäytelmässä. Se on kertomus länsimaisten tietäjien ja Suomeen rantautuneen AA-kokemuksen mukaisen palvelurakenteen edustajan vierailusta Kuningas Höynä-Erkin luona, kerrottuna poikamaisella innolla ja mahtipontisella vakaumuksella. Tiernapöljien touhuihin ei aina kuitenkaan ole suhtauduttu täysin myötämielisesti (Tietoavain 13/2005):

”-Niinsanotut 'Tierna-Pöljät' owat tänäkin talwena, kuten tawallisesti ennenkin joulu-juhlina, ahkerasti pyörineet ryhmien owilla temppujansa näyttelemäsä. Tuota tapaa emme juuri tahtoisikaan moittia, kuin waan heidän käytöksensä muutoin olis semmoinen kuin sen olla pitäisi. Mutta kuin kuulee mitä ilweitä, niinpä häwittömyyksiäkin, he kuljeskellessaan harjoittawat, niin olisipa suotawa, että heidän retkeilemisensä wasta tulisi estetyksi ja joulu-juhlain pyhyys ja puhtaus ainakin sille suunnalle suojelukseen otetuksi.”

Tiernapöljät -logo
Tiernapöljät -logo

Kertomus esitetään vanhalla Oulun murteella, joskin siinä on hieman savolaiskontaminoitunutta stadin slangia seassa. Tämä lisää itsestään perinteistä tunnelmaa näytelmälle. Musiikki kertautuu ja on yhdessä äänilajissa. Siinä on outo, kaikkea länsimaista kaihtava itämainen tuntu, joka tietenkin on sopivaa. Jotkut laulut ovat monirytmisiä, ilmeisesti niin että kertomuksentyyliset tekstit saavat pysyä alkuperäisinä. Laulutyyli on yksinkertainen, vaikka siinä tuntuu olevan oopperaan kuuluvia piirteitä. Näytelmän tulee pysyä yksinkertaisena ja sellaisena, ettei se tule liiaksi harjoitellun tuntuiseksi - vaikka, ironista kyllä, ne tapahtumat joista näytelmässä kerrotaan, oli etukäteen huolellisesti harjoiteltu. Tästä johtuu sitten, että ei tätä näytelmää voi esittää 'oikein' tai 'väärin'.

erotin

Henkilöt
Höynä-Erkki (tenori)
Hajottajain kuningas (2. basso)
Teisti, Höynä-Erkin juoksupoika (1. basso)
Kalja-Pöle, tähden pyörittäjä (falsetti)

erotin

Varusteet
Kaikilla on yllään valkoinen riihipaita, helma paljaan takapuolen päällä. Hajottajain kuninkaalla (1) ja Höynä-Erkillä (2) on kullanväriset jihängit molempien olkapäiden yli ristissä, Teistillä (3) on vain alumiinifoliosta tehty jihänki oikean olan yli. Kalja-Pölellä (4) ei hartiain vähäisyydestä johtuen ole jihänkiä vaan vihreä tonttupaita ja tötterömallinen AAsinlakki. Muilla paitsi Kalja-Pölellä on miekat ja leveät vyöt. Hajottajain kuninkaan vyössä on iso Ameriikan solki ja Höynä-Erkin vyössä Puna-armeijan tähti. Teistillä ja Hajottajain kuninkaalla on viitat, Höynä-Erkillä on Pöljä-hattu, ruskea evässalkku ja umpikultainen kantasormus. Hajottajain kuninkaan viitan alta vilkkuvat kauhtuneet käärinliinat, ja hänellä on halkinainen haitari selässä ja Palvelukäsikirja kainalossa. Teistin päähine on numeron 58 rautavahvistettu pöljänlakki vapaaehtoisen tuen keräämistä varten. Höynä-Erkillä ja Kalja-Pölellä on myös AA-kerhojen liitto ry:n viirit.

Tähden tulisi olla heinäseipääseen tai vastaavaan suomalaiskansalliseen korentoon kiinnitetty suurehko ympyrän kehystämä kolmisakarainen ns. Johtotähti eli Mersun tähti, jossa keskellä on akseli, josta Kalja-Pöle sitä kannattelee ja pyörittää. Maskeerausta voi tehdä maun mukaan. Kuitenkin Teistillä tulisi olla isot tatuoinnit ja viikset, Hajottajain kuninkaalla iso musta parta, paksusankaiset silmälasit ja näyttävät tekohampaat. Kalja-Pölen tulisi näyttää poissaolevalta ja mullistaa silmiään.

Tiernapöljät -esitys
'Höynä-Eerk-kii hän se aa-joi...' Taiteilijat harjoittelevat talven kiertuetta varten syksyllä 2006. Toistaiseksi vahvistamattomien tietojen mukaan kiertue aloitetaan 'yllätysvierailulla' Lauttasaaren pikkujouluihin. Anonymiteetin/nimettömyyden suojelemiseksi on esiintyjien kasvot kuvassa käsitelty tunnistamattomiksi.

erotin

Libretto

Teisti:
(Tiedustelee ovelta)
Saako tulla valehtelemaan?

(Kun kokousväki on vastannut myöntävästi, kaikki neljä astuvat sisälle, asettuvat riviin ja aloittavat laulun:)

nuotit

Hyvää iltaa, hyvää iltaa, itse kullekin säädylle.
Sekä diakoneill' että tulokkaill', jokaiselle kuin kokouksess' on.
Ja me toivotamm', ja me toivotamm', onnellista ja hyvää kokousta.
Ja sitä rakenteellista yhtenäisyyttä, joka meidän järkeimme ylitse käy.

(Hajottajain kuningas ja Teisti asettuvat vastakkain miekat kohotettuina siten, että niiden kärjet ovat ristikkäin toisiaan vastaan. Hajottajain kuningas pitää lisäksi toisella kädellään mikrofoninjalkaa tanassa miekkojen alla. Näin miekat ja mikrofoninjalka muodostavat ikään kuin kolmion.)

Höynä-Erkki:
(Riuhtaisee mikrofoninjalan pois Hajottajain kuninkaalta ja kävelee edestakaisin Teistin ja Hajottajain kuninkaan välistä erottaen ruskealla evässalkullaan kolmion jäljellä olevat sivut toisistaan samalla laulaen:)

nuotit

Höynä-Erkki hän se ajoi Johtotähdellä, Mersullaan.
Siihen asti kun hän tuli Mäkelänrinteelle.
Siihen asti kun hän tuli vuosikokoukseen.

Kuningas Höynä-Erkki olen minä.

Hajottajain kuningas:
Jaa, minä tykkään, että sinä olet yksi vertavuotava diakoni.

Höynä-Erkki:
Jaa, minä en ole mikään diakoni, vaan kuningas Höynä-Erkki, joka kannan minun Pöljänlakkiani minun ensimmäisen kummivainaani jälkeen. Hoo, miksi olet noin toipunut?

Hajottajain kuningas:
(Kävelee Teistin ja Höynä-Erkin välitse kuten Höynä-Erkki edellä, erottaa näiden miekat Palvelukäsikirjaa heilauttamalla ja laulaa:)

nuotit

Hoo, jos minä olen toipunut oon minä kaikilta tunnettu.
Hoo, jos minä olen toipunut oon minä hyviltä kaivattu.
Yksi herra tietäväinen AA:n rakenteesta.

Höynä-Erkki:
Vaikka sinä kuinka olet yksi herra ja tietäväinen AA:n rakenteesta, pitää sinun polvistuman minun eteheni ja rukoileman minua ja suuteleman minun umpikultaista kantasormustani.

Hajottajain kuningas:
Ei, vaan Teisti.

Höynä-Erkki:
Sinä taikka sun rakentees!

(Seisovat hetken uhkaavina, sitten Hajottajain kuningas polvistuu Höynä-Erkin eteen, joka laskee SAAKL:n viirin hänen olkapäälleen. Kaikki paitsi Hajottajain kuningas laulavat:)

nuotit

Katsokaatte nyt tuota Hajottajain kuningasta
kuinka sen pitää rukoileman Höynä-Erkkiä
ja lankeeman hänen etehensä polovillensa.

Nyt te ootte nähäneet tuon Hajottajain kuninkaan
kuinka sen piti rukoileman Höynä-Erkkiä
ja lankeeman hänen etehensä polovillensa.

Kalja-Pöle:
Menkää Nelmannin koululle, Helssinkin kaupunkin Rööperin kaupunkinosaan. Sieltä te löydätte vastasyntyneen rakenteen kapaloituna makaavan seimessä, jota nöyrät palvelijat vartioitsevat ynnä hormooniravittuin härkäin ja tatueerattuin aasein kanssa.

(Laulaen:)
Piltin synnytti Rööperi ja Rööperi,
josta iloitsee koko Helssinki.

Se pantiin seimeen makaamaan ja makaamaan,
kuin palvelee ilman lakkaamatt'.

Aasi se seisoi härkäineen ja härkäineen,
kussa piltti oli niin pienoinen.

Jo valtuusto syntyy meille ja neuvosto annetaan.
Löydän yhtenäisyyden, ja AA:n Johtajan.
Hän on sen sanoman saatto, mi AA:n valaisevi,
vaan ehkä hänen soittons' maan ympär' kajahtavi.

Maan päällä, metelin alla se kansa, kansa soitti,
vaan piltin hartioilla se yhtenäisyys lepäilevi.
Hän on sen sanoman saatto, mi AA:n valaisevi,
vaan ehkä hänen soittons' maan ympär' kajahtavi.

(Laulun aikana Kalja-Pöle pyörittää tähteä.)

nuotit

Johtotähti kulukeepi niksmannien maalta, niksmannien maalta,
raittiuden roiskeena se ulos loisti
ja se Mersu oli Saksanmaalta ulos lähetetty, ulos lähetetty
ja he riensivät uhraamaan yhtenäisyyden, palvelun ja toipumisen,
ja toipumisen.

Höynä-Erkki:
Teisti, mun juoksupoikani.

Teisti:
Jaa, minun armollinen majesteetti.

Höynä-Erkki:
Oletko nähnyt niitä USA:n viisaita miehiä?

Teisti:
Jaa, minä olen nähnyt ne USA:n viisaat miehet, jotka tekivät kuin viekkaat varkaat ja väärät valtiaat ja ottivat toisen tien ja menivät kukin eri teitä omalle maalleen.

Höynä-Erkki:
Sepä minua sangen suuresti harmittaa ja sydämelleni käy, että nuo USA:n viisaat miehet tekivät kuin viekkaat varkaat ja väärät valtiaat ja ottivat toisen tien ja menivät kukin eri teitä omalle maalleen.

Mene ja vahaa valkea Mersuni, jolla minä olen sotinut yhtenäisyyttä ja palvelua ja toipumista vastaan, sillä tahdon minä nyt sotia noita USA:n viisaita miehiä ja koko maailmaa vastaan.

Mene myös Nelmannin koululle, Helssinkin kaupungin Rööperin kaupunginosaan ja hajota ja heitä Vantaanjokeen kaikki kaksivuotiset ja sitä nuoremmat rakenteet ja muut ulkopuoliset virtaukset, kunnes olet löytänyt sen äsken syntyneen AA:laisen rakenteen.

Teisti:
(Kävelee Höynä-Erkin ja Hajottajain kuninkaan välitse kuten nämä aiemmin ja laulaa:)

nuotit

Husaari olen minä sodassa ja urhoollinen sotamies
ja vaikka olen varustettu joka tiess'
keisari saa vastata edestämme mitä olemme kukistaneet
siihen on meitä opetettu, että totella vanhempia
ja kuunnella partain pärinää.

(Teisti poistuu taaemmaksi. Teistin poissa ollessa muut laulavat:)

Keikari-alkoholisti, Suomen AA:n ruhtinas,
hän pois torjui rakenteen, hän pois otti styrängin
hän kääntää, kaataa kaikki vihollis-AA:t.
Siis kaikki kanssamme riemuitkaa,
kun olemme päässeet aivoista.

No tain tähtein, no tain tähtein.
Siis palaverin ovet ne avattiin,
ja valtiomiehille veisattiin,
tai vertavuotaville laulettiin
tai diakonit laitumelle laskettiin.

(Teisti tulee takaisin.)

Teisti:
Nyt minä olen käynyt Nelmannin koululla Helssinkin kaupungin Rööperin kaupunginosassa ja hajottanut ja Vantaanjokeen heittänyt kaikki kaksivuotiset ja sitä nuoremmat AA:laiset rakenteet ja muut ulkopuoliset virtaukset.

Höynä-Erkki:
Koska sinä olet ollut niin rohkea ja silitellyt minun pöljänhattuani, tahdon minä palkita sinut kullalla ja hopialla ja antaa sinulle yhen vertavuotavan todistuksen miekkani kärjestä.

(Avaa kahdesti Teistin ja Hajottajain kuninkaan ristissä olevat miekat ruskealla evässalkullaan kuten alussa.)

Tuosta ulos, tuosta sisään, siitä minun matkani pitää.

(Piirtää miekalla ympyrän ja kolmion Teistin rintaan.)

Kolmio sun rintaas, miekka mun tuppeeni.

(Kaikki panevat miekkansa tuppeen ja laulavat:)

nuotit

Synti suuri surkia tuon Suomen rakenteen,
niin täytyi alas astua jo takapirujen.
Kun rakkaudest' 'Billie Wee' teki meille rakenteen,
josta ompi iloo saatu koko maailmalle.

Jopa joutui kokousaamu kuppikunnille,
joista ompi iloo saatu koko maailmalle.
Kun rakkaudest' 'Billie Wee' teki meille rakenteen,
josta ompi iloo saatu koko maailmalle.

'Billweeläiset' paimenille ilmoittivat juur'
ett' Rööperissä syntynyt on Yhtenäisyys suur'.
Kun rakkaudest' 'Billie Wee' teki meille rakenteen,
josta ompi iloo saatu koko maailmalle.

Paimenet ne ilomielin läksi kulkemaan
ja AA:n joukot helein kielin alkoi laulamaan:
"Vaan altti kiitos 'Billie Ween', kun teki meille rakenteen,
josta ompi iloo saatu koko maailmalle."

Aate pyhä kallis raikaa kurkuin kirkastautunein.
Ryhmät kuninkaat on AA:n haltii kiitos Jumalan.
On ryhmät yksin vallan päällä, AA:n pivoissans pitää.
Halleluja, Halleluja, Halleluja, Aamen.

Teisti:
Emme ole millään viekkauella emmekä vääryyellä tulleet teijän huoneeseenne valehtelemaan, vaan ihan teijän oman hyvän tahtonne mukaisesti. Olemme köyhiä ja pöljiä ja pyyämme vapaaehtoista tukea.

Kalja-Pöle:
Ja Mersuumme dieselintilkkaa.

(Teisti kerää kolehdin hattuunsa, jonka jälkeen kaikki laulavat:)

nuotit

Kiitos olkohon, kiitos olkohon teidän lahjainne edestä.
Teidän lahjainne pitäis' oleman julki GSO:n edessä.
Ja te perinteiset ja myös riivatut, nyt me olemme kaikki sanoneet.
Ja me toivotamm', ja me toivotamm' onnellista ja hyvää joulua.

(Kumartavat ja poistuvat.)

erotinerotin


Copyright© 2006 Webalcoholic.com Recovery Enterprises. No rights reserved.